недеља, 7. април 2013.

Hrana koju jedemo, uticace na nase potomstvo?!


Naučnici tvrde da sve ono što jedete danas, sutra će najvjerovatnije uticati na vaše potomke

Nauka sada tvrdi da bismo trebali zaobići ona najukusnija, ali i najmanje zdrava jela, ako mislimo dobro svojim potomcima. Dvije nezavisne studije otkrile su da dijeta, zdrava ili nezdrava, definitivno može uticati na promjenu ljudske DNK, promjenu koju kasnije možemo prenijeti na buduće generacije ...
Epigenetika je područje genetike koje se bavi uticajem spoljnih faktora na osnovnu genetsku strukturu, odnosno transgeneracijskim djelovanjem kojim se utjecaj okružnih faktora prenosi i na sljedeće generacije. Jednostavnije, epigenetska promjena nije mutacija gena jer gen se ne mijenja direktnim promjenama unutar DNK, nego se promjene dešavaju oko same DNK.
Posebno istraživanje sprovedeno u Poljskoj otkrilo je da postoji nekoliko načina na koje ishrana djeluje na okolinu DNK, kako kod životinja, tako i kod ljudi. Historijskih zabilježenih primjera je bilo, posebno tokom II svjetskog rata kada su djeca rođena u doba nestašice hrane ili velike gladi kasnije bila osjetljiva na zdrava i bogata jela tokom svog života, i zbog toga bila podložna mnogim srčanim i drugim bolestima.
Međutim, kako kažu nučnici iz druge studije, provedene u Španiji, nedostaje mehanizam kako se informacija o dijeti ili prehrambenim navikama prenose s generacije na generaciju. Još uvijek to ne mogu potvrditi, ali mnogi biolozi smatraju da prehrambene navike mogu izazvati čak i mutaciju gena, a ne samo uticati na hemikalije i enzime u kojima leži inače jako stabilna DNK. Dakle, niste samo Vi ono što jedete, nego bi i one generacije koje dolaze poslije vas mogle biti ono što Vi jedete.
(Namirnice.ba)

Нема коментара:

Постави коментар