уторак, 30. април 2013.

Kako izvaditi krpelj?

KRPELJI i kako se rjesiti istih 


Krpelji su spoljni paraziti (ektoparaziti) iz roda paukova (Arahniodea), koji svojim domacinima sisaju krv. Napadaju domace, divlje zivotinje i coveka. Kod masovnog napada iscrpljuju zivotinje i mogu naneti znatne stete zapatima kunica. Sisuci krv mogu preneti tularemiju, miksomatozu, morbus Aujeszky, brucelozu i dr. zarazne bolesti. 


ETIOOGIJA: Kod kunica se najcesce nalazi krpelj Ixodes ricinus, okruglasti parazit spljostenog tela, braon do crne boje. Kad su gladni tanki su poput lista papira, a kad se nasisaju krvi postaju trbusasto ispupceni i crvenkasto-sive boje velicina je od 1,6mm do 4,8mm. Telo je kompaktno i ne razlikuju se glava, grudi i trbuh. Poseduju 4 para nogu, koje na poslednjim clancicima nose kandze i pijavke. Sa donje strane tela u jednom naboru nalazi se usni aparat u vidu ubodno-sisajuceg rilca (surle). Nemaju oci, ali razlikuju svetlo od tame, osecaju mirise i toplotu te tako pronalaze zrtvu. Krpelji imaju vise razvojnih stadijuma-svi sisaju krv, a ceo razvoj traje 3 i vise godina. Zivotni vek im je 18 godina, a mogu provesti mnoge godine u gladovanju. U toku zivota zenka polozi oko 2000-3000 jaja. 

EPIZOOTIOLOGIJA: Krpelji najcesce napadaju u prolece. Stanista su im korovske trave, siblje, zbunje, ograde i drvece. Zadnjim nogama su zakaceni za travu, a prednjim se hvataju za zrtvu. U kunicarnik se unose travom, senom ili prostirkom. Kada dospeju na domacina traze skrovita mesta gde je koza najtanja predeo trbuha i unutrasnja strana butova. Na silu se nemogu skinuti vec se mogu samo otkinuti, tad glava ostaje u kozi i izaziva brojne komplikacije (gnojenje). 

KLINICKA SLIKA: Na mestu ujeda krpelja dolazo do krvarenja, otoka i svraba. Dalji simptomi zavise od bolesti koje je krpelj mogao preneti ugrizom. Kod masovnih najezda krpelja moguca je pojava paraliza i smrtnih toxikoza od otrova iz pljuvacnih zlezda krpelja. Velika ostecenja koze i oziljci koji nastaju od sekundarno zagadjenih rana umanjuju vrednost krzna. Kod napadnutih zivotinja javlja se malokrvnost , jer 1 zenka krpelja u jednom sisanju posisa 600mg krvi. 

DIJAGNOZA: Vide se golim okom i lupom. Larve imaju 3 para nogu, nimfe i odrasli 4, s tim sto nimfe nemaju polne organe. 

BORBA: Kada se odstrani krpelj sa domacina najbolje ga je spaliti. Da bi se skinuli moraju se omamiti premazivanjem petrolejem, terpentinskim uljem, glicerinom ili kontaktnim isekticidom-krpelj na zadnjem delu tela ima disajni otvor i posto se on zacepi nekilm od pomenutih preparata krpelj opusti kandze i pijavke i moze se izvuci zavrtanjem suprotno od kretanja kazaljki na satu! Istovremeno treba sprovesti dezinsekciju kaveza pomocu let lampe ili butanskog gorionika. Borba protiv krpelja u prirodi je gotovo nemoguca posto poseduju sirok spektar domacina. Za preventivu su dobri svi kontaktni isekticidi.

2 коментара:

 1. Анониман4. јун 2013. 00:20

  ПОГРЕШНО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  крпељ се НЕ сме мазани ни са чим, јер у том случају поврати у тело човека све што му се у том тренутку налази у "желудцу" и зараза је неминовна. Крпељ то чини сваки пут када га неко нападне јер покушава бити мањи и на тај начин се отарасити напасника.

  СКИДАЊЕ КРПЕЉА:
  благо га ухватити што ближе телу и окренути контра смеру казаљке на сату. Наравно пожељно је обратити се лекару, а инкубација траје 30-так дана. Није се играти са крпељом и болестима које преноси.

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман3. јул 2013. 21:00

  ne mazati nista ,samo pinceta i sto blize kozi ga uhvatiti pincetom.

  ОдговориИзбриши