среда, 1. мај 2013.

Pesticidi u vocu i povrcu

Neke od najuobičajnijih vrsta voća našle su se na vrhu liste biljaka na kojima ostaje najviše pesticida, pa čak i kad se operu ili oljušte, dok druge imaju prirodni omotač koji ih štiti od zagađenja.


Na Dan Zemlje, američka Radna grupa za životnu sredinu objavila je najnoviji vodič za kupce, koji sastavlja već treću godinu zaredom, a koji sadrži spisak voća i povrća sa najvećim ostacima pesticida.
U odnosu na izveštaj iz 2012. godine, sada su se na spisku našli šeri paradajz i ljute papričice, a ispali su borovnice i zelena salata.
Prljavih 12:
Jabuke
Jagode
Grožđe
Celer
Breskve
Spanać
Paprike babure
Nektarine
Krastavci
Krompir
Šeri paradajz
Ljute papričice
Grupa za nadzor životne sredine koristila je podatke američkog ministarstva poljoprivrede, na osnovu neopravih uzoraka 48 vrsta voća i povrća koje se uobičajeno gaji da bi došli do ovih otkrića.
Među prva tri optužena: jabuke, jagode i grožđe, skoro svaki uzorak je imao pesticide na sebi, a samo na jednoj vrsti grožđa našli su tragove čak 15 pesticida.
Iz ove radne grupe upozoravaju da se 67 procenata pesticida zadržalo na voću i povrću čak i kada su ih testirali posle pranja ili ljuštenja.
Ipak, ima i dobrih vesti, jer vodič uključuje i listu "čistih 15", sa voćem i povrćem koje ima najmanje pesticida. Mnoge od ovih sigurnih opcija prirodno imaju zaštitni omotač, kao na pr. kukuruz koji je na vrhu liste.
- Koristi za zdravlje od ishrane bogate voćem i povrćem prevazilaze rizike od izlaganja pesticidima - beleži ovaj izveštaj, naglašavajući da je "konzumiranje konvencionalno odgajanih proizvoda mnogo bolje nego da se voće i povrće ne jedu uopšte."
Čistih 15:
Kukuruz
Crni luk
Ananas
Avokado
Kupus
Grašak
Papaja
Mango
Špargla
Plavi patlidžan
Kivi
Grejpfrut
Dinja
Jam
Pečurke

ŠTA RADITI?

Imate nekoliko opcija:
1. Možete transformisati vašu ishranu, tako da jedete samo sa druge liste. Nažalost, to ne podrazumeva značajnu raznovrsnost u ishrani.
2. Možete zaboraviti sve što je izneto do sada i nastaviti da jedete kao ranije. Srećno!
3. Možete se okrenuti organskoj hrani. Problem u vezi sa ovim jeste novac, organska hrana je veoma skupa! Pored toga, vrlo je malo registrovanih organskih proizvođača. Na kraju, ne postoji jasna definicija i saglasnost oko ukupnosti uslova koje proizvod mora da ispunjava da bi se svrstao u organsku hranu, tako da je velika šansa da vas proizvođači prevare.
4. Možete se potruditi da jedete veoma raznovrsno voće i povrće, nadajući se izbegavanju većeg unosa pesticida.
5. Možete posvetiti veliku pažnju pranju namirnica koje ste kupili, kako biste sprali ove male, zlokobne barabe.
6. Možete oljuštiti ono voće i povrće koje je tome pogodno, ili odvojiti i baciti gornje slojeve.
7. Na kraju, možete kupovati zamrznute ili konzervirane namirnice. Priprema za smrzavanja i konzerviranje, ukloni oko 80-90% pesticida.
8. Kupovati na lokalnoj pijaci od uzgajivaca.

ZAKLJUČAK:

Kao što vidite, članak se većim delom odnosi na SAD. Ali, ne ispuštajte iz vida da je jabuka jabuka, bez obzira da li raste u Americi ili kod nas. Jedina razlika može se odnositi na iznete brojke u tekstu, ali svejedno, istaknute informacije i savete u ovom tekstu svakako treba primeniti na plan ishrane.




Нема коментара:

Постави коментар