среда, 10. април 2013.

Karfiol


Mesnati cvat cvjetače bijele je ili blijedožute boje i kuglastog oblika, a na površini bradavičast okružen jakim zelenim listovima. U većem opsegu u Europi se počinje uzgajati početkom
12. stoljeća u Grčkoj. Kod nas se uzgaja i na kontinentalnom dijelu (za jesensku potrošnju) i u priobalnim područjima (za potrošnju od kasne jeseni do ranog proljeća). To je povrtnica koja sadrži vrlo malougljikohidrata, malo kalorija i gotovo bez masti (5% ugljikohidrata, 2% proteina i 0,1% masti).
Odličan je izvor vitamina C, a dobar je izvor folne kiseline i vitamina K.
Sadrži dijetalna vlakna, 14 različitih minerala i elemenata u tragovina, te 18 različitih aminokiselina (elemenata bjelančevina). Cvjetača je izvrstan diuretik, pomaže kod tegoba s bubrezima i mjehurom, doprinosi izgradnji zdrave crijevne sluznice, važna je za rast i obnavljanje stanica, potiče izgradnju krvi, održava razinu hranjivih tvari u svim tjelesnim stanicama, jača imunitet, djeluje preventivno protiv infekcija i upala, djeluje na smanjenje krvnog tlaka, izuzetno je preventivno sredstvo protiv raka debelog crijeva.
Već duže vrijeme zna se da postoji veza između ovog povrća i prevencije raka, ali tek nedavno otkrivewn je mehanizam te veze. Otkriveno je da aktivni spojevi u cvjetači povećavaju sposobnost jetre da neutralizira potencijalno toksične tvari koje mogu uzrokovati oštećenje staničnih membrana i molekula kao što su DNA. Nedavno je potvrđeno i to da fitonutrijenti iz cvjetače djeluju i na mnogo dubljoj razini. Ove tvari šalju signale genima da povećaju proizvodnju enzima uključenih u procese detoksifikacije. Indol-3-karbinol primjerice utječe na metabolizam estrogena i štiti od razvoja raka dojke ili drugih oblika raka karakterističnih za žene. Enzimi iz cvjetače također pomažu u procesu detoksifikacije. Provedene znanstvene studije ukazuju na to da prehrana bogata voćem i povrćem koje sadrži vitamin C, folnu kiselinu i beta-karoten (a kupusnjače i zeleno povrće po sadržaju prednjače pred ostalim vrstama povrća) učinkovito snižava faktor rizika za pojavu bolesti krvožilnog sustava, smanjuje rizik od pojave multiple skleroze i smanjuje rizik od pojave moždanog udara.
Kupovina i čuvanje
U današnje vrijeme karfiol je namirnica dostupna gotovo cijele godine. Prilikom kupnje cvjetače izaberite onu koja ima čvrstu,bijelu glavicu, čvrsto priljubljenih cvjetova koje okružuju vanjski svjetlozeleni listovi. Glavica koja je okružena s više debljih listova je bolje zaštićena i svježija. Veličina cvjetače ne utječe na njenu kvalitetu, kao ni blago ljubičaste dijelove ili cvjetovi jače zrnate strukture. Veličinu cvjetače prilagodite svojim potrebama. Svakako treba izbjegavati kupovinu one cvjetače koja ima manje ili veće crne ili smeđe mrlje na svojoj površini te razdvojene cvjetove. Ukoliko je cvjetača zamotana u plastičnu foliju, svakako provjerite donji dio stabljike (ne smije biti žut, mekan ili u fazi sušenja). Kupljenu cvjetaču treba čuvati u hladnjaku u papirnoj ili plastičnoj vrećici, najduže 3 do 5 dana Kako bi ise zbjeglo nakupljanje vlage, cvjetaču treba položiti stabljikom prema dolje.
Priprema jela s cvjetačom
Najprije treba ukloniti vanjske zelene listove, a zatim cvjetiće od stabljike. Ukoliko na cvjetićima postoje promjene boje ili oštećenja, svakako ih uklonite. Vanjske listove i stabljiku nemojte baciti, oni su dobar dodatak u pripremi povrtnog temeljca. Cvjetača je zbog nježne građe idealna za pripremanje na pari (cijela ili razdvojena na cvjetiće). Kako bi najbolje iskoristili sve hranjive tvari cvjetače, preporuča se kratko kuhanje jer se time zadržavaju sve aktivne supstance i poboljšava njihova iskoristivost u organizmu. Zato je, kada se cvjetača kuha, potrebno provjeriti njenu mekoću nakon 10-tak minuta. Ukoliko se prekuha, gubi na nutritivnim vrijednostima i okusu, a kuhinjom se proširi neugodan sumporasti miris. Prilikom kuhanja dobro je dodati par kapi limunovog soka, kako bi ostala bijela i sježa. Kombinacije jela sa cvjetačom su bezbojne. Može se konzumirati topla ili hladna, te kao glavno jelo ili prilog. Cvjetača je povrće koje se može koristiti i u pripremi zimnice. Može se ukiseliti u kombinaciji s drugim povrćem ili zajedno s rajčicom, paprikom, lukom, mrkvom i krastavcima pripremiti kao ukusni relish.

Нема коментара:

Постави коментар