среда, 10. април 2013.

Tikvice


Tikvice su idealne za redukcionu dijetu, kao i za ishranu obolelih od kardiovaskularnih bolesti i dijabeta. Poreklom iz Indije, dospele su do mediteranskih zemalja, gde se dosta koriste, dajući doprinos blagotvornom dejstvu mediteranske kuhinje na zdravlje srca i krvnih sudova.

Tikvice, po botaničarima spadaju u porodicu tikava, zajedno sa dinjom, ali za razliku od nje koristi se kao povrće.
svom sastavu imaju malo ugljenih hidrata, svega 3.3 %, 1 % belančevina i svega 0.3 % masti. Sadrži dosta vode i dijetnih vlakana (1.2 %). Sadržaj vitamina je mali i to uglavnom vitamini B grupe, C i folna kiselina. Od minerala ima kalijuma, fosfora, magnezijuma i mangana. Enegetska vrednost je mala, jer u 100g tikvica ima samo 18 kcal.
Pogodne su za redukcionu dietu, jer sadrže dosta vode i dijetnih vlakana, pri čemu je kalorijska vrednost zanemarljiva. Ako tikvice koristite u dijeti za mršavljenje, bolje je da ih ne ljuštite, jer u kori ima najviše dijetnih vlakana i da im ne dodajete mnogo masnoće. Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Kalijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska. Dijabetičari bi trebali da ih imaju češće na jelovniku, jer tikvice sa jedne strane nemaju mnogo ugljenih hidrata, a sa druge strane smanjuju resorpciju glukoze. Svojim delovanjem na regulaciju masti, šećera i krvnog pritiska deluju preventivno na pojavu arterioskleroze, srčanog i moždanog udara. Fitonutrijenti soka od tikvica deluju antikancerogeno, jer sprečavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvice redukuju simptome kod benigne hipertrofije prostate (adenom prostate). Da bi se taj efekat iskoristio ne teba odstrnjivati semenke tikvica.
Pri kupvini treba izabrati sitnije plodove sa nežnom zeleno – belom korom, jer su one u nutritivnom pogledu vrednije. Tikvica ima skoro cele godine, ali su najvrednije od maja do avgusta. Letnje imaju tanju koru od zimskih. Mogu da se koriste i iz zamrzivača, gde su ostavljene posle blanširanja. Kao za ostalo povrće, tako i za tikvice važi da su vrednije sveže, nego prerađene, pa ih sada tokom leta iskoristite da vas rashlade i zaštite od bolesti.

Нема коментара:

Постави коментар