среда, 10. април 2013.

Spanac


Spanac,
Nema hranljivijih namirnica od lisnatog zelenog povrća, poput spanaća. Takođe, prednost spanaća je njegova dostupnost tokom većeg dela godine, a najsvežiji je i najboljeg ukusa u periodima od marta do maja, kao i u septembru i oktobru. Spanać je namirnica izuzetno bogata hranljivim sastojcima.

Svi smo zapamtili da je Popaj dobijao supersnagu jedući spanać, ali je takođe imao i drugih koristi od ove namirnice: smanjivao je rizik od osteoporoze, srčanih bolesti, raka debelog creva i drugih bolesti.

Naučnici su identifikovali najmanje trinaest različitih jedinjenja u spanaću koja imaju antioksidantsko i antikancerogeno dejstvo. U najnovijim istraživanjima, oni pokušavaju da izoluju elemente ove biljke, u stalnoj borbi za pronalaženje leka protiv raka.

Za održavanje zdravlja kostiju, veoma su važni elementi koje spanać sadrži. Na prvom mestu mislimo na vitamin K1, kalcijum i magnezijum, koje ova namirnica sadrži u dovoljnim dnevnim količinama.

Za obolele od arteroskleroze i srčanih oboljenja, samo nekoliko namirnica može se porediti sa spanaćom po hranljivoj vrednosti; pre svega zato što je spanać izvanredan izvor vitamina C i vitamina A. To su važni antioksidanti koji funkcionišu tako što redukuju količinu slobodnih radikala u telu. Na primer, jedna činija skuvanog spanaća može vam obezbediti 295% dnevne potrebe za vitaminom A.

Bistrije razmišljanje uz pomoć spanaća? Zvuči vam preterano? Ali, ova tvrdnja ima naučnu potvrdu. Vršeći oglede sa životinjama, naučnici su dokazali da spanać pomaže u zaštiti od stresa, što je savremenom čoveku više nego potrebno. Takođe, redovno konsumiranje ovog povrća sprečava slabljenje moždanih funkcija do koga dolazi u starijem dobu. Labaratorijske životinje čija je ishrana bila bogata spanaćem pokazale su znatan napredak u učenju nekih radnji.

Nekoliko brzih ideja za serviranje

Dodajte slojeve skuvanog spanaća kada sledeći put budete pripremali lazanju.

Napravite ukusnu salatu tako što ćete pomešati kuvani spanać sa sitno seckanim belim lukom, sokom od sveže ceđenog limuna i maslinovim uljem. Sve to možete posuti sa malo narendanog parmezana.

Popaj je popularizovao spanać, u tom smislu moramo pohvaliti autore ovog crtanog filma. Ali - on je spanać konsumirao iz konzerve. Moramo istaći da je svež spanać, pre izvršenih tehnoloških procesa, mnogo kvalitetnija namirnica. On tada ima sve najbitnije sastojke o kojima smo pričali, kao i lepu zelenu boju, koja se gubi kad se namirnica konzervira. Takođe, sirov spanać ima blagoslatkasti ukus koji deluje osvežavajuće u salatama, a koji se gubi kad se ovo povrće skuva.

Uvrstite u ishranu što više obroka sa spanaćem - tako ćete blagotvorno uticati na svoje zdravlje i na zdravlje svoje porodice.

Нема коментара:

Постави коментар